Poetul Andrei Novac ne dăruiește Regula Timidității

qpoem_regula_timiditatii_novac_2016_coperta1_0În cadrul evenimentelor Târgului Internaţional de carte  Gaudeamus – 2016, editura Paralela 45 a lansat  volumul Regula timidității, scris de poetul Andrei Novac. Volumul de poezii face parte din colecția Qpoem și a fost publicat şi tipărit la Editura Paralela 45 din Pitești în cursul acestui an.

Qpoem este proiectul celei mai solidare comunităţi de poeţi şi iubitori de poezie. Facebook-ul i-a strâns pe toţi într-o uriaşă filă comună pe deasupra invidiilor. Astfel încât, în orice parte te-ai pierde, poezia este peste tot, aşa cum centrul este peste tot.

Călin Vlasie

Andrei Novac (n. la 1 iulie 1983, în Târgu-Jiu) este licen‏ţiat în istorie al Universită‏ţii de Vest din Timişoara. A colaborat cu majoritatea revistelor literare din România. A publicat volumele: Poezii (2000), Miez de talpă (2003), A nouăsprezecea inimă de înger (2003), Vârsta sării (2006), Locul în care întorc tramvaiele (2008), Aceiaşi (2011). Este prezent în mai multe antologii. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2009 şi al cenaclului Qpoem din 2016.

„Andrei Novac scrie o poezie care nu este, de fapt, o mască a timidită‏ţii, aşa cum sugerează titlul, ci un vehicul al meditaţiei şi al căutării unor înţelesuri ascunse. Nu e poezia unei mari explozii afective, ci, mai degrabă, a unei permanente sublimări a tensiunii existen‏ţiale, a exasperării mocnite, în nenumărate – dar nu repetate – sugestii ale absen‏ţei. Un agreabil ceremonial fără artificii al micilor tablouri personale, al momentelor evanescente, alcătuieşte nada cu care Andrei Novac îşi îmbie cititorul în poem.”

Răzvan Voncu

 

regula timiditățiiandrei-novac

când se face lumină, în fiecare dimineață,

te ridici în picioare, faci câțiva pași,

te uiți pe fereastră,

a trecut de mult ziua

în care libertatea era ceva accesibil. 

 

acum, că ai pentru ce să lupți,

ea se ridică din pat,

are pete în culori diferite,

lasă mereu prin spațiul prin care trece

marginile unei lumi paralele.

 

este din ce în ce mai cald.

de mâine,

o să salvez sunetele, direct pe geam,

ca într-un insectar.

Andrei Novac

Leave a comment

Your email address will not be published.


*