Cazul Vasile Pop “Frizeru”

O anchetă complexă demarată de jurnaliștii postului Nașul TV, în Țara Oașului, a scos  la iveală mai multe victime ale unui grup infracțional dirijat de angajații statului, cei care au fost aleși sau numiți pentru a proteja cetățenii de abuzuri. De mai bine de un deceniu, în apropiere de comuna Certeze, în zona Cornetu, unde se ridică un munte de andezit albastru, două firme exploatează abuziv resurse importante direct de pe terenurile proprietarilor, fără a avea acordul acestora și fără a plăti redevențe sau alte taxe. Deși există hotărâri judecătorești care arată că firmele SC Zapodi SRL și SC Roșu Company exploatează ilegal piatră de pe terenurile proprietarilor de drept, de mai mult de un deceniu, autoritățile nu i-au măsuri împotriva hoților.

             În articolul intitulat “Județul Satu Mare, sat fără câini” aminteam că se împlinesc trei ani de când polițiștii și magistrații DIICOT și DNA din Satu Mare și Oradea se chinuiesc să mușamalizeze un dosar important de corupție și crimă organizată în care este cercetată protipendada sătmăreană. Gruparea infracțională este de fapt o rețea compusă din funcționari publici, afaceriști, ofițeri ai Ministerul de Interne și SRI, vameși, procurori și judecători, primari, care, în complicitate, desfășurau operațiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de influență, fals în acte publice, trafic și contrabandă de țigări și alcool și intimidare, prejudiciind statul român și proprietarii privați cu  zeci, poate sute de milioane de euro.

În cazul lui Pop Daniel Vasile, proprietar al unor terenuri bogate în andezit, în zona Cornet, a ieșit la iveală modul în care, două firme protejate de această grupare, SC Zapodi SRL și Roșu Company Livada, îl jefuiau pe acesta. După ce a fost amenințat cu moartea, și a mediatizat problema, Pop a reușit să-i gonească pe jefuitori de pe teremurile sale. Victima este în continuare hăituită și abuzată de instituțiile statului și este împiedicată să exploateze resursele aflate pe propriul teren. Astăzi, cu dreptatea în mână, Pop este nevoit să bată cărările instanțelor de judecată pentru a recupera prejudiciul produs de cele două firme. Între timp, jefuitorii s-au mutat pe proprietățile vecinilor unde procedează în același mod, având în vedere că proprietarii de drept nu au curaj să se opună.

Abuzuri girate de autoritățile locale

Ancheta jurnalistică derulată la jumătatea lunii februarie de jurnaliștii Vama Verde (Nașul TV) a scos la iveală mai mulți proprietari abuzați din zonă, care au prins curaj și protestează public. Pop Vasile (zis Frizerul) a povestit jurnaliștilor cum a fost hărțuit și jefuit de SC Zapodi SRL și Roșu Company Livada timp de 15 ani, fără ca autoritățile locale să-l bage în seamă. Deși este proprietar de drept pe câteva terenuri din fosta carieră de la Cornetu, cele două firme pomenite mai sus au intrat cu forța în zonă, exploatând andezit fără acordul său. Mai pe de-a dreptu’ sau cu juma’ de gură, Pop Frizerul ne arată decopertarea din vârful stâncii, și ne spune că Zapodi și Roșu Company au trecut cu o foreză de pe terenul unui vecin, direct pe terenul său. Deși Zapodi și Roșu Company au detonat stânca de zeci de ori, autoritățile se fac în continuare că nu văd, că nu aud. Omul povestește că firma Zapodi a rămas fără activitate după ce și-a exploatat terenurile proprii în proporție de 99%. Apoi au intrat abuziv pe terenurile vecinilor, fără a cere acordul nimănui. ” Ei călăresc, așa, ca-n Vestul Sălbatic aici, adaugă Pop.

Din 1992, proprietarul se plimbă prin instanțele de judecată, căutându-și dreptatea. De abia în 2005, după ce a câștigat o serie de procese împotriva firmelor invadatoare, Pop a fost pus în proprietate. Hotărârile judecătorești nu au fost respectate, iar Primăria a tras de timp pentru a-i lăsa pe infractori să exploateze ilegal piatra. Poliția a fost chemată de nenumărate ori la fața locului, pentru a opri detonările, exploatările ilegale și pentru veghea la respectarea hotărârilor judecătorești, dar nu a luat nicio măsură. Autoritățile de mediu au fost notificate de nenumărate ori cu privire la  poluarea Lacului Cornet. Au venit, au constatat neregulile și cam atât. Puteți viziona interviul luat victimei, de jurnalistul Paul Iurea, de la emisiunea Vama Verde, la mijlocul lunii februarie 2019.

Complicitate la infracțiunea de furt calificat din avutul privat

Presa sătmăreană și mass-media centrală au mai prezentat abuzurile celor două firme protejate de politicienii locali. În anul 2016, primarul localității Negrești Oaș,  Aurelia Fedorca (șefa PSD Satu Mare), se mândrea cu lucrările de modernizare din centrul capitalei Oașului, deși primise notificări din partea proprietarului jefuit. În același an, Vasile Pop- Frizeru atrăgea atenția atât primăriei, cât și firmelor contractate, că “modernizările” sunt realizate cu piatră furată de pe terenul său.

 

“Către:

 Primăria Orașului Negrești Oaș

 În atenția:

 Doamnei Primar Aurelia Fedorca

 Subsemnatul Pop Vasile , cu domiciliul în Negrești Oaș, strada….., nr….., județul Satu Mare, legitimat cu C.I.,seria …….,nr. …., proprietar al terenului nr. topo 4328/2, 4329, 4275/1, din zona carierei Cornet, vă notific că în cursul lunii martie, am identificat lucrări în orașul Negrești Oaș ( asfaltare, pietruire drumuri, canalizare ș.a.) de Apaserv și Primărie, aceștia utilizând materiale (piatră andezit, nisip, …) furate de pe proprietatea mea cu ajutorul firmelor S.C. Roșu Company și S.C. Zapodi SRL.

            Aceste activități infracționale sunt de notorietate, având în vedere plângerile subsemnatului cu nr. 4305/P/2015 și articolele apărute în presa centrală (vezi documentele atașate).

            Vă atrag atenția că orice colaborare cu firmele S.C. Roșu Company și S.C. Zapodi SRL, constituie infracțiune de complicitate la furt calificat din avutul privat și atrage răspunderea penală a persoanelor implicate. “, atenționa Vasile Pop – Frizeru firmele executante și Primăria Negrești Oaș – notificare înregistrată sub numărul 6616/ 11.04.2016). Dar cine să o tragă la răspundere pe prietena premierului Dăncilă și a Rovanei Plumb ?

Eduard Ovidiu Ohanesian

 

Documente

Lucrări efectuate în centrul municipiului Negrești Oaș cu materiale furate

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*